Zelf Doen Of Laten Schilderen?

Zelf Doen Of Laten Schilderen?

Als jij jezelf de vraag stelt: “Zelf doen of laten schilderen?” Is het antwoord eigenlijk heel simpel:

Als jij het geld ECHT niet hebt of je het met geen mogelijkheid kan veroorloven en het schilderwerk direct uitgevoerd moet worden: Doe het dan ZEKER zelf…in alle andere gevallen…Laat het AUB Schilderen door een betrouwbare vakschilder met ervaring en goede referenties!

Dat klinkt misschien als een “snel verkooppraatje” van ons schildersbedrijf maar niets is minder waar….En ik (als eigenaar en zeer ervaren vakschilder) neem dan ook graag de moeite om hieronder jou in simpele en begrijpelijke taal precies uitleggen waarom…

In de hoop jou meer inzicht te kunnen geven in de schildergeheimen die voor ons “dagelijkse kost zijn” of wij tegenaan lopen en consumenten (met alle goede bedoelingen) nou eenmaal geen weet van hebben, omdat dit nu eenmaal ONS vakgebied is.…Net zoals jij mij waarschijnlijk ook dingen zou kunnen leren waar ik weer totaal geen weet van heb over JOUW vakgebied 😉

Ik hoop dan ook dat jij door de informatie op deze pagina voldoende inspiratie opdoet om voor jezelf een weloverwogen beslissing te kunnen maken om het schilderwerk wel of niet zelf te doen en daarmee mogelijk tegenvallende resultaten, verloren arbeid of onnodige extra kosten kosten achteraf tot een minimum weet te beperken….Klaar voor de schilders geheimen? Hier komen ze dan….

Zelf-Doen-Of-Laten-Schilderen-Schilders-Hellevoetsluis-Stukadoors-Voorne-Putten-Voorne-Aan-Zee
Zelf-Doen-Of-Laten-Schilderen-Schilders-Hellevoetsluis-Stukadoors-Voorne-Putten-Voorne-Aan-Zee

Het Geheim Van De Kwaliteit Van Verfproducten

Goede verf is duur en wordt niet verkocht aan consumenten of bij de bekende bouwmarkten. Maar wat wel wordt verkocht in de bekende bouwmarkten (en veel mensen dus niet weten) is de verf die op de standaard kwaliteitseisen wordt afgekeurd (om wat voor reden maar ook) bij professionele verffabrikanten. Deze afgekeurde verfproducten worden vervolgens sterk verdunt (vaak met water of alkyd (terpentine) oplosmiddelen en vervolgens in de bouwmarkten verkocht onder pakkende namen zoals: Mono Dek, Ultra Super Mat, Ultra HD Color etc.

Dit is in principe vergelijkbaar met een goede fles Whisky of Cognac van €800,- waar voor 3 kwart kraanwater aan is toegevoegd…wat zijn de goede eigenschappen nu nog van die fles dan?….precies NUL ! En over die eigenschappen gaan wij het hieronder uitgebreid hebben 😉

Het Geheim Van Het Gewicht Van Professionele Muur- en Plafondverf

Professionele muur- en plafondverf (door schilders latex genoemd) is veel zwaarder dan de latexen van de bouwmarkten. Zo weeg een emmer bouwmarkt verf ongeveer 8,5Kg terwijl onze professionele latex 18,5KG weegt, Hieruit kan je dus opmerken dat de samenstelling   van de professionele verf een veel hogere dichtheid aan stoffen en middelen heeft dan de verdunde bouwmarkt verf. Maar wat geeft dit dan voor verschil aan de kwaliteit van de verf?…dat ga ik je hieronder uitleggen.

Zelf-Doen-Of-Laten-Schilderen-Schilders-Hellevoetsluis-Stukadoors-Voorne-Putten-Voorne-Aan-Zee
Zelf-Doen-Of-Laten-Schilderen-Schilders-Hellevoetsluis-Stukadoors-Voorne-Putten-Voorne-Aan-Zee

Het Geheim Van Verkleuring

Verf met een te lage dichtheid aan stoffen en hulpmiddelen is snel onderhevig aan verkleuring doordat deze simpelweg onvoldoende beschermingsmiddelen bevat tegen de invloeden van buitenaf zoals vuil, uv stralen, vocht en temperatuurverschillen. Een getraind schildersoog zal dan ook al na +/- een half jaar al verkleuring waarnemen aan een plafond of wand die geschilderd is met een Ultra Mat of soortgelijke bouwmarkt verfsoort. De professionele latex die wij gebruiken heeft standaard 10 jaar garantie op verkleuring bij normale omstandigheden (dus niet bij veel nicotine rook, kachel roet, water lekkage vocht of frituurvet aanslag) Dit is dus slechts 1 van de redenen (hieronder volgen er dus nog een berg meer) waarom een professionele schilder dus never nooit met een bouwmarkt verfproduct zal werken.

Het Geheim van De Dekking Van De Verf

Je zult waarschijnlijk begrijpen dat een hogere dichtheid aan stoffen en overige hulpmiddelen ook zorgen voor een betere dekking van de verflagen. Zo ziet 1 laag professionele latex er al 10x beter uit dan 3 lagen bouwmarkt verf. Zo zijn er maar max. 2 lagen professionele muur of plafondverf benodigd voor een professionele super volledige dekking. Terwijl bouwmarkt verf na zelfs meerdere lagen nog tint nuances van de ondergrond laat doorschemeren voor een getraind schildersoog.

Zelf-Doen-Of-Laten-Schilderen-Schilders-Hellevoetsluis-Stukadoors-Voorne-Putten-Voorne-Aan-Zee
Zelf-Doen-Of-Laten-Schilderen-Schilders-Hellevoetsluis-Stukadoors-Voorne-Putten-Voorne-Aan-Zee

Het Geheim Van De Glansgraad

De glansgraad van verf is een hele belangrijke factor die de verf een “Vreselijk Goedkope” of “Super Luxe” uitstraling geeft. Hoe meer verf glimt hoe duidelijker de afstand van jou tot aan het geschilderde oppervlak van plafond of muur wordt. Dus als verf meer glimt dan zie je heel duidelijk: “hier begint en eindigt de grens van de muur en het plafond”. Er is dus geen ruimtelijk diepte effect doordat de muur en plafond grenzen duidelijk afsteken door de glans van de verf.

Het Geheim van Glimmen vs Mat

Ook geldt hoe meer verf glimt hoe duidelijker kleine imperfecties of oneffenheden op wanden en plafonds in het oog springen en dus veel meer zichtbaar opvallen. Je kunt dus zeggen dat hoe meer latex glimt hoe lelijker de verf is. Zeker met strijklicht wanneer bv. de zon overdag langs het plafond of verlichting s’ avonds langs de wand schijnt zullen glim plekken en oneffenheden in wand of plafond sterk worden uitvergroot wanneer verf met een hogere glansgraad is gebruikt.

Zelf-Doen-Of-Laten-Schilderen-Schilders-Hellevoetsluis-Stukadoors-Voorne-Putten-Voorne-Aan-Zee
Lagere-Glansgraad-Van-Professionele-Verf-Schilders-Hellevoetsluis-Stukadoors-Voorne-Putten-Voorne-Aan-Zee

De Glansgraad Meter

Om je een duidelijker voorbeeld te geven…goedkope bouwmarkt verf heeft een glansgraad tussen de 5 en 8 (waarin 8 meer glimt en een hogere glansgraad heeft en dus nog slechter is dan 5). De professionele latex die wij gebruiken heeft dus de hoogst mogelijk negatieve glansgraad van -1. Hiermee worden niet alleen alle imperfecties aan wanden en plafonds gecamoufleerd maar ook een ruimtelijke diepte gecreëerd waardoor de grenskaders van wanden en plafonds volledig verdwijnen.

Het Geheim Van Maskeren En Het Ruimtelijke Effect

Dit heeft tot effect dat als jij omhoog kijkt naar je pas gestucte en geschilderde plafond, jij niet meer kan zien of inschatten waar het plafond precies begint…(dus of het nou 1 meter boven je hoofd is of 7 meter) omdat je nu een oneindige diepte in kijkt. Dit geld dus ook voor je wanden en geeft die luxe ruimtelijke professionele uitstraling waar iedereen naar op zoek is. …nu jij ook dit schilders geheim kent gaan we snel door naar de volgende…

Maskeren-Ruimtelijk-Effect-Van-Professionele-Verf-Schilders-Hellevoetsluis-Stukadoors-Voorne-Putten-Voorne-Aan-Zee
Vloeien-Structuur-en-Droging-Van-Professionele-Verf-Schilders-Hellevoetsluis-Stukadoors-Voorne-Putten-Voorne-Aan-Zee

Het Geheim Van Vloeiing, Structuur en Droging

De structuur van professionele wand- of plafondverf is door de hogere dichtheid aan stoffen en hulpmiddelen na droging ook veel vloeiender, fijner en compacter dan die van goedkope bouwmarkt verf. Doordat de bouwmarkt verf veel meer verdunt is worden de korrels van de stoffen en hulpmiddelen veel meer zichtbaar en vormt snel een grovere structuur na droging.

Vergelijk het een beetje als:

Bouwmarkt verf: een opgedroogde plas water met grove witte kalk erin waar een verfroller nog eens extra structuur aan heeft aangebracht.

Professionele Latex: een dikke witte yoghurtlaag waarvan de structuur van de verfroller al volledig is weggevloeid voordat deze opdroogt.

Het Geheim Van De Schrob klasse

Door de sterk verdunde eigenschappen van goedkope plafond- of muurverf van de bouwmarkt, lost deze dus op wanneer je deze voorzichtig probeert te reinigen met een vochtige doek. Hierdoor ontstaan er onherstelbare glim- en doorschijn plekken in het schilderwerk aan je wand of plafond, waardoor overnieuw schilderen van je complete wand of plafond enige optie is om dit te herstellen. Plaatselijk herstellen is met goedkopere verf niet mogelijk en zal altijd een lelijk zichtbare plek vormen…en zeker bij strijklicht.

Schrobklasse-Van-Professionele-Verf-Schilders-Hellevoetsluis-Stukadoors-Voorne-Putten-Voorne-Aan-Zee
Reinigen-Van-Professionele-Verf-Schilders-Hellevoetsluis-Stukadoors-Voorne-Putten-Voorne-Aan-Zee

Het Geheim van Reinigen van De Latex

Onze professionele Latex heeft Schrob klasse S1. Dat betekend dat deze voorzichtig (om geen structuurvorming door te hard boenen te vormen) kan worden gereinigd met een zachte vochtige doek. Deze verf lost niet op en lichte vervuiling verdwijnt volledig onzichtbaar…dus ook bij strijklicht. Mocht er een diepere beschadiging aan het schilderwerk moeten worden hersteld, die niet met een vochtige doek is te reinigen, dan kan de beschadigde plek lokaal volledig onzichtbaar worden bijgewerkt met de professionele latex.

Het Geheim Van Fixeren Van Pas Gestucte Wanden En Plafonds

Nieuw stucwerk dient ALTIJD eerst gefixeerd te worden voordat er overheen geschilderd kan worden. Fixeren is het aanbrengen van een hechtprimer die een lijmlaag vormt, waardoor het losse stof van de nieuwe stuclaag wordt gefixeerd. Zonder fixeren biedt de losse aanwezige stoflaag van het nieuwe stucwerk nauwelijks hechting aan de nieuwe verflaag met als gevolg dat de verflaag los gaat laten bij stoten of wanneer er bv. plakband van posters of ballonnen en slingers tijdens een verjaardag wordt losgetrokken van de verflaag.

Nieuw-Stucwerk-Eerst-Fixeren-Vergeten-Schilders-Hellevoetsluis-Stukadoors-Voorne-Putten-Voorne-Aan-Zee
Nieuw-Stucwerk-Eerst-Fixeren-Vergeten-Schilders-Hellevoetsluis-Stukadoors-Voorne-Putten-Voorne-Aan-Zee

Kleine Vergissing Met Grote Gevolgen

Dit laatste is echt dramatisch als de pas gestuukte wanden en plafonds reeds zijn geschilderd zonder eerst te fixeren. Helaas komen wij deze situatie te vaak tegen bij mensen die het kostbare nieuwe stucwerk zelf zijn gaan schilderen met bouwmarkt verf zonder kennis van fixeren.

Nieuw Stucwerk Niet Gefixeerd Maar Wel Reeds Geschilderd?

Omdat de complete verflaag dient te worden verwijderd voordat er opnieuw kan worden geschilderd en dit dus ONMOGELIJK is zonder het nieuwe stucwerk te beschadigen, dienen dus alle reeds geschilderde en NIET gefixeerde wanden en plafonds compleet overnieuw gestuct, gefixeerd en geschilderd te worden….

Nieuw-Stucwerk-Eerst-Fixeren-Vergeten-Schilders-Hellevoetsluis-Stukadoors-Voorne-Putten-Voorne-Aan-Zee
Nieuw-Stucwerk-Eerst-Fixeren-Vergeten-Schilders-Hellevoetsluis-Stukadoors-Voorne-Putten-Voorne-Aan-Zee

Extra Onnodige Tijd En Kosten

Stel je even voor…Ben je net uit de gigantische rommel van de verbouwing…je meubeltjes eindelijk weer allemaal op z’n plek…daar ga je dan weer…en niet te vergeten je onnodige kosten van honderden of misschien zelfs wel een paar duizend EXTRA…die waarschijnlijk niet goed uitkomt want je wilde juist gaan besparen, zodat je die zuurverdiende centjes juist ergens anders aan kon besteden.

Deze Informatie Delen

Ik krijg altijd medelijden in dit soort situaties, omdat wij eigenlijk alleen maar fijne klanten hebben die alles met de beste bedoelingen doen, maar puur door zo’n kleine onwetendheid in zo’n gigantisch nare situatie belanden. Dat is dan ook de reden dat ik deze informatie graag deel en hoop dat ik hier mensen mee kan helpen en behoeden voor dit soort situaties want dat gun je niemand toch? Dat gezegd hebbende…misschien ken jij mensen die zelf een schilderproject willen uit gaan voeren en kun jij deze informatie aan hen doorsturen om ook hun “een handje op weg” te helpen.

Nieuw-Stucwerk-Eerst-Fixeren-Vergeten-Schilders-Hellevoetsluis-Stukadoors-Voorne-Putten-Voorne-Aan-Zee
Nieuw-Stucwerk-Eerst-Fixeren-Vergeten-Schilders-Hellevoetsluis-Stukadoors-Voorne-Putten-Voorne-Aan-Zee

Het Geheim Van Het Professionele Voorwerk

Voor professioneel schilderwerk is altijd goed voorwerk benodigd. Wij beginnen met afdekken en afplakken van alle elementen in de te schilderen ruimtes. Daarna herstellen wij alle beschadigingen, kieren, gaten, scheuren, randen, naden, vlekken en oppervlaktes die geschilderd moeten worden met professionele materialen die dus ook weer alleen verkrijgbaar zijn voor de professionele schilders. Een ervaren schilder weet dan ook precies waaraan het voorwerk moet voldoen voor een ongelofelijk super strak eindresultaat.

Het Geheim Van Goede Rollers En Roltechnieken

Een ervaren schilder beschikt ook over de juiste professionele verfrollers, kwasten, schilder- en roltechnieken om het lak- en sauswerk volledig egaal en dus ZONDER banen, strepen, structuurverschillen of aanzetten aan te brengen. Zo ziet ons rolwerk er altijd uit alsof het gespoten is. Als dit dus vanaf begin af aan NIET goed gebeurt moet de verf eerst volledig glad worden geschuurd voordat er overnieuw geschilderd kan worden.

Simpelweg een extra laag aanbrengen over slecht schilderwerk helpt nooit om de fouten te verbloemen en zullen dus altijd zichtbaar blijven. Bij een kozijntje valt opnieuw schuren en schilderen nog wel mee..maar bij pas gestuukte wanden en plafonds is de kans groot dat structuurverschillen altijd zichtbaar blijven en dus de enige optie is om het stucwerk eerst volledig opnieuw te laten doen voordat er overnieuw kan worden geschilderd.

Nieuw-Stucwerk-Eerst-Fixeren-Vergeten-Schilders-Hellevoetsluis-Stukadoors-Voorne-Putten-Voorne-Aan-Zee
uiste-Volgorde-Van-Schilderen-Schilders-Hellevoetsluis-Stukadoors-Voorne-Putten-Voorne-Aan-Zee

Het Geheim Van De Goede Volgorde

De volgorde van schilderen is ook zeer belangrijk voor een professioneel strak eindresultaat van het schilderwerk. Zo werkt een schilder altijd van boven naar beneden en bij lakwerk op deuren en kozijnen van binnen naar buiten. Voor plafonds en wanden start de schilder ook altijd vanaf de kant waar het licht vandaan komt om baanvorming, strepen, structuurverschillen en aanzetten bij strijklicht te voorkomen.

Primers en Lakken Voor Deuren en Kozijnen Binnen

Voor primers en lakken voor al het houtwerk binnen geldt het zelfde verhaal over de kwaliteit van bouwmarkt verf als eerder hierboven genoemd..dus ook sterk verdunt en bieden dus onvoldoende bescherming tegen invloeden van buitenaf. De primers die wij altijd op de exacte kleur van de eindlak laag gebruiken zijn van dusdanige kwaliteit dat onze klanten altijd reageren met: “ ow wat is het mooi geworden” waarop wij altijd met een glimlach reageren: “ ehhhh dit is alleen nog maar de primerlaag hoor!”. Voor onze binnen lakken geldt dat deze ALTIJD kras- stootvast en vingervet resistent zijn. Hiermee voorkomt je dat bij veelvuldig aanraken (zoals keuken kastjes, deuren en raamkozijnen etc.) het vingervet gaat inbranden in de lak en lelijke onuitwisbare verkleurde plekken op het lakwerk achterlaat na verloop van tijd.

Primers-Lakken-Voor-Deuren-en-Kozijnen-Schilders-Hellevoetsluis-Stukadoors-Voorne-Putten-Voorne-Aan-Zee
Garanties-Op-Professioneel-Schilderwerk-Schilders-Hellevoetsluis-Stukadoors-Voorne-Putten-Voorne-Aan-Zee

Garanties Op Het Schilderwerk

Uiteraard heb je geen enkel garantie op je eigen schilderwerk en kunnen kosten zelfs aanzienlijk worden verhoogd wanneer er overnieuw geschilderd moet worden en bv. slecht schilderwerk eerst dient te worden verwijderd of hersteld. Wij geven dan ook ALTIJD garantie op al ons schilderwerk en jij ontvangt onze factuur dan ook pas als al het schilderwerk volledig en naar jouw volle tevredenheid is afgerond.

Zelf Schilderen Of Laten Schilderen

Ik hoop dat deze informatie jou op weg helpt bij het kiezen om schilderwerk zelf uit te voeren of de kwaliteit van een ingehuurde schilder beter te kunnen begrijpen of beoordelen. Uiteraard kun je altijd contact met ons opnemen voor advies of vragen…zelfs als jij besluit om het schilderwerk zelf uit te gaan voeren. Ook wanneer jij graag over professionele schildermaterialen of producten wilt beschikken voor jouw eigen “doe het zelf schilderproject”, kun je die bij ons bestellen en adviseren wij jou graag over de juiste toepassing hiervan.

Garanties-Op-Professioneel-Schilderwerk-Schilders-Hellevoetsluis-Stukadoors-Voorne-Putten-Voorne-Aan-Zee
Garanties-Op-Professioneel-Schilderwerk-Schilders-Hellevoetsluis-Stukadoors-Voorne-Putten-Voorne-Aan-Zee

Contact Voor Vragen Of Advies

Voor vragen, advies, gratis en vrijblijvende project opnames, offertes of bestellingen kun je contact met ons opnemen door op de onderstaande knop hieronder te klikken. Uiteraard zijn wij dan graag bereid om al jouw vragen te beantwoorden.

...Wij Horen Graag Van Je!

SchildersHellevoetsluis 2018 ©

...Als het om kwaliteit gaat!