Soorten Verf Of Lak

Soorten Verf Of Lak

Om u een beter inzicht te geven in de vele diverse soorten verf of lak, heeft hebben wij hieronder een overzicht met uitleg voor u samengesteld van de meest voorkomende verfsoorten en hun specifieke eigenschappen.

Hoe Werkt Verf?

Verf bestaat uit 3 gedeelten:

1. Een vast gedeelte
2. De verfpoeder
3. Het vloeibare gedeelte (oplosmiddelen op water- of terpentine basis)

Het vloeibare gedeelte zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de aangebrachte verf waarna het vloeibare gedeelte verdampt en het vaste gedeelte samen met de verfpoeder uithardt en de uiteindelijke verfcoating vormt.

Coatings

De term coating wordt gebruikt voor zowel verven, beitsen en vernissen. Coating of “coaten” is dus een verzamelnaam voor het aanbrengen van een hechtende beschermlaag met of zonder kleur op houten-, kunststoffen- of metalen ondergronden.

Verf of Lak

Verf en lak betekenen in principe hetzelfde. Hiermee wordt de hechtende en beschermende kleurcoating bedoeld voor op hout-, metaal- of kunststof ondergrond. De vakschilder gebruikt meestal de term “lak” of “aflak”.

Grondverf Of Primer

Grondverf wordt ook wel primer genoemd en is verkrijgbaar op water- en terpentine basis. Grondverf heeft een egaliserende en isolerende werking en biedt een goede hechting tussen de ondergrond en aflak laag. Grondverf bevat minder dure pigment, vulstoffen en bindmiddelen en is daardoor goedkoper dan dan de uiteindelijke kleurlak. Wanneer de oude ondergrond kleur sterk afwijkt van de nieuw aan te brengen kleur biedt grondlak of primer een voordelige oplossing voor een goede hechting, het uitvullen van eventuele oneffenheden en een betere dekking door de nieuwe kleur. Hierdoor zijn dus minder lagen van de duurdere kleurlak benodigd voor een goede dekking met strak eindresultaat.

Vernis

Vernis is een transparante beschermlak zonder pigment (kleurstoffen) of vulmiddel die wordt aangebracht ter bescherming tegen UV straling, weersinvloeden vocht en schimmels. Vernis kan ook over verf aangebracht worden.

Beits

Beits is een transparante kleurlaag met een beschermende werking tegen vocht, schimmels en weersinvloeden van buitenaf voor houtwerk. De kleur in de beits zorgt voor de houtkleur en de transparantie zorgt ervoor dat de structuur van het houtwerk zichtbaar blijft. Beits kan direct op het geschuurde houtwerk worden aangebracht en de “ademende” werking zorgt voor verdamping van eventueel binnengedrongen vocht.

Acrylverf

De Acrylverf is een geurloze en milieuvriendelijke verf op waterbasis. Deze watergedragen duurzame kras- en slijtvaste verf droogt zeer snel en is daarom uiterst geschikt voor binnengebruik. Verfgereedschap en gemorste verf kunnen dan ook makkelijk gereinigd worden met water.

Alkydverf Of Alkydlak

Alkydverf of Alkydlak is een uiterst sterke kras- en slijtvaste buitenverf op terpentine basis. Door de terpentine basis is deze verf NIET geurloos en zal na het schilderen nog enige tijd een verfgeur waarneembaar zijn. Dit maakt de verf iets minder geschikt voor binnengebruik dan de acrylverf. Doordat deze synthetische verf weerbestendige kunsthars bevat is de alkydverf uitermate geschikt voor buiten gebruik. Wel heeft deze verf een langere droogtijd dan de acrylverf en dienen verfgereedschappen en gemorste verf te worden gereinigd met terpentine of een speciaal daarvoor bestemde kwastenreiniger. Tegenwoordig bestaan er echter ook Alkydverven op waterbasis.

High Solid Verf

High solid verf is een alkydverf met een hoger “vast gedeelte” (dus minder vloeibaar gedeelte) dan andere alkydverf soorten waardoor deze verf minder oplosmiddelen verdampt, een minder sterke verflucht produceert en dus beter is voor het milieu. Door het hogere “vast gedeelte” heeft deze verf tevens een betere dekking en dient deze verf dikker te worden aangebracht. Door de dikker samenstelling vergt deze verfsoort wel een langere droogtijd en dient de verf bij een ideale temperatuur tussen de 10 en 25 graden te worden aangebracht voor een goede droging. Door de langere droogtijd dient een tweede laag pas de volgende dag te worden aangebracht en kan de schilderklus dus in meerdere dagen doen verdelen. Hiermee dient dus rekening gehouden te worden tijdens het schilderproject.

Polyurethaan- Of PU Verf

Polyurethaanverf of afgekort PU verf bevat polyurethaanhars en bestaat vaak uit een hard en een zacht component. Deze 2 componenten worden ook wel in vernis en parketlakken gebruikt en zorgen voor een kras- en slijtvaste eindlaag met een langere levensduur voor intensief gebruik zoals bv. op vloeren, trappen of meubels en is daardoor tevens geschikt voor zowel binnen- als buitengebruik.

Mat, Zijdeglans en Hoogglans

De verschillende soorten verven en lakken zijn te verkrijgen in verschillende glansgraden. In de basis worden deze glasgraden verdeeld in mat, zijdeglans, en hoogglans. Echter zijn er fabrikanten die termen als extra mat, halfglans, ultra mat etc. toepassen om de glansgraad nauwkeuriger te omschrijven.

Matte Verf

Matte verf camoufleert eventuele oneffenheden en zorgt al snel voor een rustig ogend en stak resultaat. Door de poreuze structuur hecht vuil wel beter op matte verf en is deze minder goed te reinigen dan de zijdeglans- of hoogglansverf.

Zijdeglans Verf of Lak

Zijdeglansverf heeft een lichte glans, wordt ook wel “Satin” genoemd en zit eigenlijk tussen mat en hoogglans in. Door de lichte glanslaag die minder poreus is dan de matte verf hecht vuil minder goed en is daardoor beter te reinigen. Eventuele oneffenheden van de ondergrond zijn door de lichte glansgraad wel beter zichtbaar. Over het algemeen wordt zijdeglans binnen het meest toegepast. Ook zijn er diverse latexen te verkrijgen in zijdeglans.

Hoogglans lakverf

Hoogglans lakverf heeft de hoogste glansgraad en glimt hierdoor het meest. oneffenheden van de ondergrond worden hierdoor wel extra benadrukt, waardoor wij adviseren om hoogglans alleen op een vlakke en strakke ondergronden toe te passen. Vuil hecht nauwelijks op hoogglans, is makkelijk schoon te maken en wordt daarom ook wel in keukens, badkamers of kinderkamers toegepast. In de regel wordt hoogglans het meest buiten gebruikt.

Latex of Muur- en Plafondverf

Latex of muur- of plafondverf is een watergedragen verfsoort en wordt gebruikt voor wanden en plafonds. Muurverf en plafondverf zijn beiden latexen, waarvan de plafondverf een iets betere dekking heeft en minder “streep” (zichtbare banen) gevoelig is. Vroeger werd deze verf gemaakt met rubber die werd gewonnen uit rubberbomen. De naam Latex stamt nog af van dit rubber. Vandaag de dag worden alleen nog maar synthetische dispersies gebruikt voor het vervaardigen van deze muurverf. In de volksmond gebruiken de vakschilders echter nog steeds de term “Latex of Tex”. Er zijn verschillende soorten latex verkrijgbaar voor zowel binnen- als buitengebruik met elke specifieke eigenschappen. Daarover kunt u hier meer lezen.

Minerale verfsoorten (Keim verf)

Voor het schilderen van buitengevels wordt vaak een minerale verfsoort gebruikt die de buitengevel laat “ademen”, zodat binnengedrongen vocht weer naar buiten kan verdampen en dus niet door de gevel naar binnen toe zal uitslaan. Deze minerale verfsoort wordt ook wel “Keim” genoemd en is door zijn extreme weerbestendige eigenschappen ook aanzienlijk duurder dan een gewone buitenlatex. Over Keim verf en het schilderen van buitengevels kunt u hier meer lezen.

Zelf Doen Of Laten Schilderen?

Wanneer jij twijfelt om een binnen schilderklus zelf uit te voeren of dit te laten doen, dan hebben wij alle  informatie voor jou samengesteld op de pagina via de knop hieronder. Zo helpen wij jou graag op weg met de belangrijkste schildertips voor jouw eigen "doe het zelf project" of bij het weloverwogen besluiten om het schilderproject toch maar uit te besteden. Linksom of rechtsom...de belangrijkste informatie voor een mooi schilder resultaat vindt je via de knop hieronder!

Voorbereidende Tips...

Om de werkzaamheden voor onze onze vakschilders makkelijker te maken tijdens de schilderklus, is het voor u raadzaam om zelf alvast een aantal voorbereidende werkzaamheden te verrichten. Hierdoor kan onze vakschilder zijn of haar werk naar behoren verrichten zonder al te veel onnodige kostbare tijd te verliezen. Hieronder staan een aantal tips van werkzaamheden die u zelf kunt verrichten ter voorbereiding op de werkzaamheden van onze vakschilders.

Toegang & Parkeren

Zorg altijd voor een vrij toegankelijk en opgeruimde werkplek voor de schilder en Reserveer indien mogelijk voldoende parkeerplek (bv. door tijdig afzetten met een markering of uw eigen auto)

Verwijderen & Afdekken

Verwijder zo veel mogelijk hinderlijke objecten zoals kasten en meubels of dek objecten af met zeil, afdekfolie, oude doeken of dekens en plakband.

Sleutels & Buren

Overhandig onze schilder de benodigde sleutels in het geval dat u niet aanwezig kunt zijn tijdens de schilderwerkzaamheden en licht uw buren in over de schilderwerkzaamheden.

Ramen & Deuren

Zorg ervoor dat ramen en deuren ALTIJD door onze schilders open en dicht gemaakt kunnen worden wanneer deze binnen of buiten dienen te worden geschilderd.

...Wij Horen Graag Van Je!

SchildersHellevoetsluis 2018 ©

...Als het om kwaliteit gaat!